POST-Eternity 144

Proiectul “POST-Eternity 144”, co-finananțat de Administrația Fondului Național Cultural (A.F.C.N.) promovează cimitirul “Eternitatea” ca spațiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Clasat ca monument istoric de importanță națională, cimitirul ieșean conservă istoria unui oraș și a oamenilor săi care au contribuit în mod esențial la devenirea statului român.
Cimiterele sunt porți către trecut, dar și punți către realitatea prezentului. Prin activitățile sale, proiectul „Post Eternity – 144” încearcă să recupereze într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media o parte a memoriei cumunității pentru a semnifica importanța patrimoniului. Ne propunem realizarea primului website al cimitirului ieșean, al cărui punct central este o hartă interactivă în care sunt marcate 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate video de către o echipă de specialiști cu diverse specializări. Website-ul va integra și o bază de date despre personalitățile înhumate în cimitirul Eternitatea.

Lansarea website-ului WWW.eternitycemetery.ro va fi urmată de un tur ghidat de specialiști pe aleile cimitirului ieșean.

În cadrul proiectului POST-Eternity 144 va fi realizată o expoziție FOTO în Parcul Copou, în colaborare cu Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi”, care va prezenta cu cele mai frumoase imagini din țintirimul ieșean.

De asemenea, proiectul va integra și două prelegeri destinate elevilor în spațiul neconvențional al cimitirului susținute de profesori prestigioși din învățământul preuniversitar ieșean, denumite “Ora de Istorie” și „Ora de Literatură”. Lecțiile neconvenționale vor fi filmate și editate pentru a fi folosite ca material didactic util, mai ales în contextul pandemiei provocate de coronavirusul COVID 19.

Proiectul “POST-Eternity 144” se va închide cu realizarea unui tur ghidat în cimitirul Eternitatea pe tema “Arta monumentelor funerare”. Cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber care relevă evoluția stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuți alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură.

Proiectul “POST- Eternity 144” este continuarea firească a proiectului „Eternity 143”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) în sesiunea II/2019 și ulterior, nominalizat la Premiile AFCN 2019.

Clasarea cimitirului Eternitatea ca monument istoric de relevanță națională deschide noi perspective pentru integrarea sa într-un circuit cultural. Promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității se înscris într-o mișcare culturală importantă, susținută financiar de Consiliului European, în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde 83 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori.